Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2016 09:08 - Лазери. Противоракетна отбрана.
Автор: futuretechbg Категория: Технологии   
Прочетен: 425 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.08.2016 11:05


Голяма мощ на лазер е нужна, за да унищожи ядрена бойна глава на ракета. За да порази ракетата стигат и 100МВт мощност, защото корпусът й е тънък и слаб. Но след отделянето на бойната глава става по-трудно, защото тя има термозащитно покритие, а е и доста по-масивна.
За това в американците планираха да поразяват ракетите в активната част от траекторията преди отделянето на бойната глава. Но това може да стане само с космически базирано лазерно оръжие, но то е уязвимо за противоспътниковата отбрана с наземно базирани лазери и ракети. За това САЩ се опитват да прехващат бойните глави с ракети за ПРО. Но руснаците се изхитриха да направят маневриращи бойни глави, а могат да добавят и лъжливи цели. Така прехващането на една бойна глава са нужни около 50 ПРО ракети и щатската ПРО се обезмисля.
Русия не може да използва ракети за ПРО, защото за разлика от САЩ не може да ги изнесе напред, няма бази близко до САЩ и не може да използва ефективно ракети за ПРО. Може да разчита само на наземно и въздушно базирани лазери за прехващане на бойните глави. Те могат да прехванат бойна глава на разстояние до 4000км. Но ако се използват по-ниски траектории за бойните глави обсегът ще се намали. Лазерите могат да се справят с маневриращите бойни глави, а и с лъжливите цели, защото са скорострелни и могат да поразяват множество цели.
Въздушно базираните лазери са ефективни за защита и срещу крилати ракети стига радарът да използва филтри за скорост и да засече нисколетящите крилати ракети/да ги различи от автомобили например/. За крилатите ракети стига и 100МВт лазер качен на самолет. Корпусът на крилатите ракети е сравнително тънък и слаб. Обсегът на лазера ще е около 200км или един самолет ще защитава общо 400км пространство.
Така основният проблем остават бойните глави на балистичните ракети. Но голяма мощ ще е нужна за поразяването им.
За лазери монтирани на самолети може да се достигнат средна мощност 1ГВт до 10ГВт. За импулс мощността ще е по-голяма. За наземно базирани лазери може и повече.
Важното е лазерът да е достатъчно компактен и лек, за да събере на самолет и то самолетът да е колкото се може по-малък и лек, за да е по-евтин. Така по-лесно ще се осигури и поддържа по-голяма бройка самолети с лазери за ПРО. Предимството на самолетите с лазер е, че имат по-голям обсег. Все пак с отбраната срещу крилати ракети няма да е проблем. 100МВт лазери може поместят на самолети, както се поместват на спътници.
Захранването на лазерите може да става с МХД генератори, които са компактни и леки и има мощност от 100МВт. Ако се използват блокове от МХД генератори може да достигнем 1ГВт и дори 10ГВт. Трябва да има и достатъчно гориво, за да се осигурят поне 1000 до няколко хиляди изстрела. Но може да се използват и други източници на енергия, друг тип генератори. Например генератори на свободна енергия:
http://futuretechbg.blog.bg/technology/2016/07/22/svobodna-energiia-tesla-vechen-dvigatel.1466164
Въпросът как да направим лазерът по-компактен и лек може да се реши да речем с използването на големи полупроводникови лазери от многослойни полупроводникови блокове. Може да се ползват и газови лазери с мощен електрически разряд, но те ще са вероятно по-тежки и по-големи от полупроводниковите.

Могат да се намерят подходящи подходящи технически решения. Не е толкова трудно.
С такива лазери може да се достигнат средни мощности от порядъка на 1ГВт до 10ГВт.
Но не бива да подценаваме и другите типове лазери. Евентуално и те могат да достигнат големи мощности при относителна компактност.
Най-подходящи за ПРО отбрана са лазерите в инфрачервения диапазон, защото се влияят по-малко от атмосферата и атмосферните условия.

Военните са много по-напред технологиите, които са засекретени, от колкото признават, макар още да нямат лазер за поразяване на бойни глави на ядрени ракети. Американците разработват 100МВт лазер, който да може да поразява ракети, още от началото на 80те години на 20 век. Той щял да бъде според оценките им събран на спътник. Можел безпроблемно да се изведе в космоса с наличната ракетна технология, защото щял да бъде достатъчно компактен и лек. До сега трябва да са постигнали значителни резултати. Има слух, че по време на войната със Сърбия за Косово сърбите с руска помощ искали да поразят американски шпионски спътник с противоспътникова ракета, но американците я унищожили с лазер от спътник.
Руснаците едва ли са изостанали в разработването на такива лазерни оръжия. Нали поддържат нивото си в оръжейната надпревара.
Сигурено е, че военните имат монтирани на спътници 100МВт лазери, химични или захранвани с МХД генератори. Последните са много мощни, компактни и леки. Няма специалистите да лъжат, че може да се направят, а и СССР нямаше да взема на сериозно програмата "Звездни войни" на САЩ за противоракетна и противоспътникова отбрана. Съветските учени никога не са отрекли, че 100МВт лазер на спътник е нереалистичен, напротив потвърждават го.
А ако нямаше такива лазери и Русия нямаше да скъсява активния участък от траекторията на балистичните си ракети, в който са уязвими за лазери с космическо базиране, за да остане активния участък в плътните слоеве на атмосферата, където тя пречи на лазерите да са ефективни. После бойните глави се отделят, а те е трудно да бъдат поразени с такива лазери. Защо руснаците ще си правят труда да усъвършенстват ракетите си в това направление, ако нямаше реална заплаха за тях.
Иначе военните ни хвърлят прах в очите. Няма да пуснат свободно на пазара модерните си секретни оръжия я.

Тайната на успешната система за ПРО е в това да се създаде и използва в пълна тайна, така че противникът да не научи и да вземе противомерки. А може да създаде и своя система за ПРО, с което предимството ти се губи. Ако опазиш ПРО системата си в тайна, можеш да нанесеш ядрен удар, а ответния да предотвратиш. Така ще спечелиш войната. Ако някои създадат тайно своя ПРО, ще унищожат противника и ще завладеят света.
Трябва ПРО да е съвършенно секретна. Лазерите с наземно базиране трябва да са скрити в подземни бункери, което е и ефективна защита срещу бомби и ракети между другото. Лазерите с въздушно базиране трябва да са прикрити като транспортни самолети и бомбардировачи.
Ако опазиш в тайна ПРО, ще спечелиш Третата световна война.

Възможно е  лазерът да се направи като унищожаващо всичко оръжие.
Може да се направи лазерно оръжие унищожаващо всичко - бойна техника, танкове, самолети, ракети, жива сила.
Разбира се, лазерът с космическо базиране ще е уязвим за наземно лазерно противоспътниково оръжие, за това че е за предпочитане да се разположи на самолет. При наземно разполагане обсегът ще е малък, но подходящ все пак за фронтово използване, за да се увеличи, може да се използва кула с огледало, но няма да надхвърли 100 километра и ще зависи от гънките на релефа. На самолет обсегът ще е 200км и ще е много мобилен.
Може да се постигнат средни мощности на лазер от 1 ГВт до 10 ГВт. Но и лазер примерно от 100 МВт средна мощност може да се използва за оръжие. Възможно дори и по-малки мощности  да са достатъчни за лазерно оръжие.
Който създаде такова лазерно оръжие, ще победи във войната. Ще може да унищожава всичко, всичките военни сили на противника. Лазерът е много скорострелен и може да порази множество цели. Ще унищожава масово вражеските единици, ще унищожи войските на врага и ще може да се спечели лесно войната.

Лазерът е много преспективен и много важен. Изобщо създаването и развитието на мощни лазери е жизнено важно.Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: futuretechbg
Категория: Технологии
Прочетен: 16397
Постинги: 15
Коментари: 0
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31